DOKU delavnica


Mariborske vstaje: Arhiv kolektivnega spomina / The Maribor Uprising: An Archive of Collective Memory

interaktivni dokumentarni film , Maple Razsa

SODNI STOLP / petek 29.avgust / 10.00


razsa_maple

Maple Razsa

antropolog, režiser

Maple Razsa je antropolog in ustvarjalec dokumentarnih filmov. Na Colby College predava o človekovih pravicah, družbenih gibanjih, političnih dokumentarcih in postsocializmu. Snemal in režiral je filme v Sloveniji, na Hrvaškem, v Mozambiku in v ZDA. Desetletje dolgo terensko raziskovanje po državah bivše Jugoslavije je bilo osredotočeno na teme nacionalizma, družbenih gibanj, intelektualcev, video aktivizma, etnografskega filma in politike spomina. Trenutno piše knjigo (Bastards of Utopia), neke vrste etnografijo o nadnacionalnem sodelovanju evropskih radikalnih aktivistov, ki temelji na terenskem raziskovanju skupaj z anarhistično mladino iz Zagreba, na Hrvaškem. 


Vabimo vas na predstavitveno srečanje nove vstajniške medijske skupnosti in na ogled nekaj odlomkov iz interaktivnega dokumentarca o mariborskih vstajah v nastajanju, ki ga pripravlja ameriško-nikaragvanska dvojica filmarjev. 

Milton Guillen in Maple Razsa v Mariboru pravkar pripravljata dokumentarec o mariborskih vstajah. Njun cilj je ustvariti interaktivni dokumentarni film – novo obliko medijskega podajanja vsebin, ki bo gledalcu omogočala raziskovanje bogatega medijskega arhiva vstaj glede na njegove potrebe.
Arhiv želimo napolniti s prikazom palete kreativnosti sprožene z vstajami, ki sega od plakatov, transparentov, do slik, fotografij, videov in verjetno še česa. Mnogo naštetih materialov je dostopno na spletu, velike količine pa so ostale v domačih arhivih. V kolikor si jih pripravljen deliti s širšo skupnostjo te pozivamo, da jih prineseš s seboj.
Ker želita avtorja dokumentarca v svoje delo čim bolj enakopravno vključiti tudi vse zainteresirane, vas vabita k sodelovanju pri kreativnem snovanju in upravljanju projekta oziroma k ustanovitvi vstajniške medijske skupnosti.

Pridite oboroženi z idejami!Maribor Uprisings: An Archive of Collective Memories from Milo Guillén on Vimeo.