ARHIV

Revija slovenskega dokumentarnega filma 2013

bannerRevija slovenskega dokumentarnega filma 2013

Maribor, 30. 8.–1. 9. 2013

Druga edicija Revije slovenskega dokumentarnega filma bo v Maribor prinesla sodbo dokumentarnemu filmu, saj bo letošnje leto ključno za odločitev, ali v Sloveniji potrebujemo festival slovenskega dokumentarnega filma ali ne. Trenutno ni primernega prostora v Sloveniji, kjer bi avtorji in producenti lahko predvajali občinstvu dokumentarne filme na primeren način. Zato kreiramo prostor za poglobljeno doživetje dokumentiranega sveta.  Na prehodu iz avgusta v september bo Revija obiskovalcem v treh dneh na dveh prizoriščih (SODNI STOLP in ŽIVO DVORIŠČE OROŽNOVA) omogočila pregled izbora novejših dokumentarnih filmov različnih slovenskih filmskih ustvarjalcev. Revija bo tudi letos povezala ustvarjalce, producente in gledalce slovenskih dokumentarcev, s tem pa poglobila mariborsko prizorišče za izkaze slovenske filmske ustvarjalnosti.

Osrednji del programa je razdeljen na dve kategoriji: DOKU zdaj in DOKU retro. Selektorica programa Hanka Kastelicová, glavna producentka HBO Europe za dokumentarni film, je pregledala 72 slovenskih dokumentarnih filmov in se skrbno odločila za cvetove letošnje dokumentarne žetve, ki sestavljajo program DOKU zdaj. Pomemben del druge edicije Revije 2013 je DOKU retro, ki predstavlja avtorjev izbor dokumentarnih del  mednarodno priznanega filmskega režiserja Maka Sajka. Njegovi poti, ko je s svojim dokumentarnim filmom spreminjal svet in realnost družbe, se bomo letos poklonili s plaketo DOKUMENTARNO IME 2013.

Pisan program bo dopolnjevalo pestro revijsko dogajanje, v okviru katerega bodo organizirani DOKU pogovori na temo prihodnosti slovenskega dokumentarnega filma in festivalskega razvoja. Zopet bomo organizirali DOKU delavnico, DOKU plažo, DOKU kulinariko, prvič DOKU otroško delavnico ter vsekakor obudili mestno jedro z najbolj živo DOKU zabavo v mestu. DJ Kozmonaut nam bo dal vetra, da zbudimo spečega Ribaka iz Drave, ki preveri, kako se niti slovenskih dokumentaristov prepletajo. Projekcije dokumentarnih filmov so brezplačne. Vabljeni!