ARHIV

Mednarodni festival dokumentarnega filma DOKUDOC 2016

V Mariboru je čas za DOKUDOC – 5 dni za 5 let

 

Pet let festivala. Pet jeseni že združujemo moči filmskih ustvarjalcev in občinstva. V tednu pred nami v Sodnem stolpu združujemo gledalce in avtorje slovenske produkcije dokumentarnih filmov. Tudi letos prost vstop na vse projekcije. Za Maribor.

Mednarodni festival dokumentarnega filma DOKUDOC, ki ga organizira MITRA, razvoj avdiovizualne kulture in medkulturnega dialoga, v sodelovanju z mnogimi partnerji, že peto leto obira plodove dokumentarnih del, ki bodo od 7. do 11. septembra pod žarometi doživeli stik z občinstvom. V Maribor prihajajo svetovne uspešnice, zmagovalni filmi velikih festivalov, koprodukcije, ki si jih želimo več tudi v Sloveniji. DOKUDOC se bo letos odvil v Sodnem stolpu, večerno sobotno projekcijo pa bomo doživeli v atriju Žičkega dvora. Več informacij o festivalskem dogajanju najdete na http://www.dokumentarci.si/program2016/.

DOKUDOC letos podaljšuje svoje dogajanje na 5 dni, vsako leto dodamo en dan. DOKUDOC 2016 v Sodnem stolpu predstavlja bogat nabor slovenskih avdiovizualnih del, vse skupaj bomo prikazali kar 53 domačih in tujih dokumetnarnih filmov, o tega smo 13 slovenskih dokumentarnih filmov uvrstili v tekmovalni program. Žirija DOKUDOC, ki jo sestavljajo Rada Šešić, Andrea Kuhn in Maja Malus Azhdari, bo letos prvič izbrala slovenski dokumentarni film, ki bo v dar dobil naziv IZBRANI DOKUDOC 2016. V partnerstvu s festivali mednarodnega dokumentarnega filma Jihlava iz Češke in Beldocs iz Srbije ter mnogimi člani naše dokumentarne družine letos DOKU multikulti sekcija spet ponuja drugačne kreativne formate dokumentarnega žanra – za spodbudo slovenskim avtorjem h kreativnim zapisom.

Festival DOKUDOC bomo začeli v sredo, 07. 09. 2016, v Sodnem stolpu ob 16. uri s projekcijami slovenskih dokumentarnih del Kot metek po Evropi, režiserja Maura Toninija in Doberdob-Roman upornikarežiserja Martina Turka. Ob 19. uri bo na sporedu premiera Dokler me vdih ne loči, režiserke Haidy Kancler, ki govori o prvem Slovencu, ki se je le z enim vdihom potopil 111 metrov globoko, in ki sodi med deset najboljših potapljačev na vdih na svetu.

Slavnostno odprtje festivala bo ob 21. uri s premiero filma Meje, režiserja Damjana Kozoleta. Meje je film o dnevu, ko je lepa slovenska pokrajina dobila nelep spomin. Kolona beguncev in migrantov si v spremstvu vojakov in policistov utira svojo pot od schengenske meje med Slovenijo ter Hrvaško proti sprejemnemu centru v Brežicah. Nadaljevali pa bomo s premiero filma Dobrodošli v Evropi, režiserjev Antonie Kilian in Jakoba Weidnerja, kjer bomo spoznali še več zgodb prebežnikov. Leto 2016 zaznamujejo ljudje na begu in izgubljena življenja v krajih, ki so nam vedno bližje. Festival odpiramo s temo, ki se ji nihče ne zmore več ogniti, kljub vse večjemu pomanjkanju empatije v primežu pomanjkanja časa. Novi sosedje prihajajo.

Ob 23. uri bomo premierno prikazali dokumentarce mladih avtorjev, nastale na letošnji DOKU delavnici pod mentorstvom Nemanje Babiča v sodelovanju z Luksuz produkcijo, DZMP Krško in Kulturnim inkubatorjem, MKC Maribor. Projekcijam bo sledilo DOKUDOC druženje.

V sekciji DOKU retro se letos poklanjamo filmskemu režiserju Filipu Robarju Dorinu, ki mu bomo podelili plaketo DOKUMENTARNO IME 2016. Filip Robar Dorin je tudi filmski publicist, aktivist, prevajalec in nekdanji direktor ustanove, ki jo je prinesla šele slovenska osamosvojitev, tj. Filmskega sklada Republike Slovenije, sedanjega Slovenskega filmskega centra. Artikuliran avtor in iskriva osebnost, ki beleži pomembna dela za slovenski dokumentarizem. Podelitev plakete s predvajanjem dokumentarnih filmov avtorjevih izbranih del bo v nedeljo, 11. septembra, ob 18. uri, v Sodnem stolpu. Tudi letos bomo skozi DOKU pogovore osvetlili pomembne točke slovenskega dokumentarizma, z veseljem pa najavljamo tudi vseslovensko srečanje dokumentarnih ustvarjalcev Dokumentarno kreativnega kolektiva.

S preddogodki festivala smo začeli že v Kranjski Gori s filmi Helene Koder (dokumentarno ime 2014) in Babni Gori pri Polhovem Gradcu s filmi Ivana Belca (dokumentarno ime 2015), nadaljevali na letnem kinu na Piramidi s filmom Khatte-svoboda izbire, Mihe Mohoriča. S preddogodkom nadaljujemo v ponedeljek, 5. 9., ob 20.30, v Salonu uporabnih umetnosti z dokumentarnim filmom Ljubezenska odiseja, režiserke Tatjane Božić, ki obišče vse svoje nekdanje partnerje in to zapiše s kamero.

Z ljubeznijo do dokumentarnega žanra smo zložili svetovni program in postavili na ogled dokumente časa ter prostora, v katerem bivamo. Vljudno vabljeni na brezplačne projekcije v Sodni stolp, kjer bomo nalili dobro štajersko vino in se smejali dobri dokumentarni beri. Naj projekcije prinesejo čutne izkušnje, ki te kot gledalca posrkajo v svet dokumentarne teme, ki za vedno ostane s tabo. Vabljeni na dokumentarno žetev, vabljeni na slovesnost, kjer se s srcem poklanjamo dokumentarnemu žanru.

Vaša DOKUDOC ekipa