DOKU pogovori

DOKU pogovori: MONTAŽA JE PRVA REŽIJA
 
Montaža je eden najpomembejših elementov ustvarjanja dokumentarnega filma. Kako pomembna je za samo prezentacijo realnosti, časovnost in kako premalo vemo o sodelovanju med režiserjem in montažerjem v procesu ustvarjanja dokumentarnega filma, bomo spregovorili v letošnjih pogovorih.
Vljudno vabljeni na DOKUMENTARNO IME 2018 v Sodni stolp, 2. 9. 2018, ob 18. uri, ko bodo po projekciji stekli DOKU pogovori! 
 

Sogovorniki

Mako Sajko, slovenski scenarist in filmski režiser

Sajko je leta 1959 diplomiral na Visoki filmski šoli v Beogradu in se izpopolnjeval v Parizu in Münchnu ter kot asistent režije pri Františku Čapu, Francetu Štiglicu, Janeti Kavčiču in Francetu Kosmaču. Večinoma je režiral kratke in dokumentarne filme s socialnimi temami, običajno po lastnem scenariju. Leta 1969 je prejel nagrado Prešernovega sklada za »režijo dokumentarnih filmov, posebej za film Samomorilci, pozor!«, leta 2009 pa Badjurovo nagrado. Je dokumentarno ime 2013 in redni gost festivala Dokudoc.

Oliver Sertić, zagrebški dokumentarist

Do sedaj je produciral 30 kratkih dokumentarnih in eksperimentalnih filmov. 18 let je delal kot novinar in urednik različnih medijev in kot organizator kulturnih dogodkov. Je tudi ustanovitelj organizacije RESTART (2007). Kot PR, programer, producent in svetovalec je sodeloval s številnimi filmskimi festivali (Zagreb FF, ZagrebDox, DokuFest, Vukovar FF, Makedox, DORF, RAF, Supetar Super FF, Moldox…). Od leta 2007 dela kot filmski selektor in od leta 2012 tudi kot direktor Liburnia filmskega festival v Opatiji na Hrvaškem.

 

Vlado Škafar, filmski režiser

Vlado škafar (Murska Sobota, 1969) piše in ustvarja filme. Bil je soustanovitelj in programski vodja Slovenske kinoteke, ustanovitelj filmskega festivala Kino Otok, pobudnik Revije slovenskega dokumentarnega filma.

Uja Irgolič, filmska montažerka, diplomantka zagrebške Akademije dramske umjetnosti

Delujoča v Sloveniji, v Zagrebu in na Dunaju. Precej filmov, pri katerih je sodelovala, je bilo prikazanih na uveljavljenih filmskih festivalih po svetu. Predvsem dokumentarni filmi so osvojili kar nekaj nagrad. Uja se je izkazala  tudi kot mentorica filmskih delavnic, režiserka, vodja postprodukcije …, prav tako ji ni tuje sodelovanje v žiriji in selektorstvo.

Rojena Mariborčanka je tudi psihološka astrologinja, psihologija in jezik simbolov pa sta spet tesno povezana s filmi.