ARHIV

Mednarodni festival dokumentarnega filma DOKUDOC 2019

V Mariboru je čas za DOKUDOC 2019

Poletje se počasi izteka in ponovno je pred nami bogata slovenska in tuja dokumentarna žetev, trenutek, ko bomo že osmič zapored prižgali projektor in gledajoč na platno uživali v dokumentarnih zapisih časa in prostora. 

V prekrasnem objemu srednjeveškega Sodnega stolpa bo od 4. do 8. septembra čas za 8. Mednarodni festival dokumentarnega filma DOKUDOC 2019. V petih festivalskih dneh si bomo skupaj ogledali kar 36 slovenskih in tujih dokumentarnih filmov, se pogovarjali in družili z režiserji in ustvarjalci, DOKU žirija v sestavi Mako Sajko, Damjan Kozole, Siniša Gačić in Petra Seliškar pa bo tudi letos enemu slovenskemu dokumentarnemu filmu podelila naziv DOKU IZBRANI 2019. 

Festivalske projekcije začenjamo v sredo, 4.9.2019 ob 18. uri v Sodnem stolpu s filmom Vprašanje identitete režiserke Sabrine Morena, slavnostno odprtje pa je ob 20. uri, ko si bomo po glasbenem uvodu skupaj ogledali film Bend vs Brend režiserk Hanne Szentpeteri & Simone Jerala. 

V sekciji DOKU retro se v letu 2019 poklanjamo režiserki in scenaristki Alenki Auersperger, ki ji bomo za izjemen prispevek k razvoju slovenskega dokumentarnega filma podelili plaketo DOKUMENTARNO IME 2019. Alenka Auersperger je avtorica treh monografskih publikacij: Kitajski zapiski (1994), Popotni kronogrami (2003) in Iskalci grala (2004). Sicer je avtorica več kot petdeset dokumentarnih filmov in reportaž. Blizu so ji pripovedi starih ljudi, na primer Jožefa Čudna ali princese Rechbach. Od prvih filmskih začetkov dopisnice TV Ljubljana iz Sarajeva, prek številnih filmskih dokumentarcev s socialno vsebino: od Romov, zapornikov, brezdomcev, osamljencev se je po dveletnem bivanju na Kitajskem in dveletnem na Madžarskem, osredotočila predvsem na narodnostna vprašanja, tako v filmih, kot pri pisanju. Nekatera njena zadnja dela na Televiziji Slovenija so povezana s poskusi oživljanja nemške manjšine. Predvajanje dokumentarnih filmov njenih izbranih del bo v nedeljo, 8. septembra, ob 18. uri, v Sodnem stolpu. 

Stalnica DOKUDOC programa ostajajo DOKU pogovori, kjer bo s Sabino Đogić beseda tekla o starševstvu in filmu, brezplačni DOKU delavnici, ena na temo avtorstva v dokumentarnem filmu, ki jo bo vodil režiser Dimitar Anakiev in druga na temo pisanja filmske kritike z Arminom Fatićem. V petek in soboto pa se nam pridružite na zdaj že tradicionalni DOKU zabavi v Gustafu v Pekarni, ko bomo, čeprav utrujeni od sedenja, z veseljem razgibali noge in zamigali z boki v petek na techno in v soboto na trance glasbo.

Z ljubeznijo do dokumentarnega žanra smo pripravili izjemen program, zato vas prav prisrčno vabimo v družbo ustvarjalcev in ljubiteljev dokumentarnega žanra. Pridružite se nam v Sodnem stolpu, kjer bomo na obilno dokumentarno žetev nazdravili z dobrim štajerskim vinom in si ogledali številne izjemne dokumentarne filme, ki samo še močneje nakazujejo odličnost tega prepogosto spregledanega žanra. Vse festivalske projekcije so na ogled brezplačno. Se vidimo! 

Vaša DOKUDOC ekipa