ARHIV

Mednarodni festival dokumentarnega filma DOKUDOC 2018

Že sedmo leto združujemo moči filmskih ustvarjalcev in občinstva, letošnji program pa ponuja šest predpremiernih in premiernih javnih projekcij v slovenskem prostoru. Pred nami so dnevi dokumentarne žetve, ko se prižge snop projektorja in na platno zapiše dokumente časa ter prostora. Tudi letos prost vstop na vse projekcije. 

Mednarodni festival dokumentarnega filma DOKUDOC #7, ki ga organizira DOKU ekipa iz Maribora, Sanja Kuveljić Bandić, producentka, Uršula Krivograd, izvršna producentka, Marko Makuc, tehnični direktor, Igor Unuk, spletna stran, Sanja Filipović, organizacija in prevodi, ter Maja Malus Azhdari, programska selektorica, v sodelovanju s širšo DOKU ekipo in mnogimi partnerji, že sedmo leto obira plodove dokumentarnih del, ki bodo od 29. avgusta do 2. septembra 2018 pod žarometi doživeli stik z občinstvom. V Maribor prihajajo tudi svetovne uspešnice, koprodukcije, ki si jih želimo več tudi v Sloveniji. 

DOKUDOC #7 se bo tudi letos odvil v Sodnem stolpu, s prvim predfestivalskim večerom pa smo začeli v ponedeljek, 27. avgusta 2018, na Pruhu, ob 21. uri, z dokumentarnim filmom Mejerežiserja Damjana Kozoleta in Irena, lahko noč režiserja Mihe Možine. V torek, 28. avgusta, pa v Dvorani Gustav v Pekarni predvajamo film Raving Iran režiserke Susanne Regina Meures. Več informacij o festivalskem dogajanju in bogatem programu DOKUDOC #7 najdete na http://www.dokumentarci.si/program2018/.

DOKUDOC #7 v Sodnem stolpu predstavlja bogat nabor slovenskih avdiovizualnih del, vse skupaj bomo prikazali kar 32 domačih in pet tujih dokumentarnih filmov v DOKU multikulti sekciji, ki ponuja kreativne formate dokumentarnega žanra – za spodbudo slovenskim avtorjem h kreativnim zapisom. Festivalske projekcije začenjamo v sredo ob 18. uri v Sodnem stolpu s filmom Playing men režiserja Matjaža Ivanišina, slavnostno odprtje pa je ob 20. uri s predpremiero filma Sine Legibus – po poteh 1976 režiserke Milene Olip

V sekciji DOKU retro se letos poklanjamo montažerki Mariji Fajdiga Pirkmajer, ki ji bomo podelili plaketo DOKUMENTARNO IME 2018. Marija Fajdiga Pirkmajer je bila rojena 29. 11. 1922 v Sodražici kot najmlajša od trinajstih otrok očeta Frana Fajdige in matere Amalije Kranjc iz Grahovega. V času druge svetovne vojne je družina preživela težke čase in njeno mladost je to obdobje zaznamovalo, da je svojo življenjsko pot ustvarjanja našla ne samo v filmskem svetu, ampak tudi v pisanju poezije. Triglav filmu je kot odlična montažerka pustila močan pečat, sodelovala je z več slovenskimi režiserji ter sokreirala pomembne slovenske dokumentarne filme. Leto 2018 zaznamujemo njeno ime s plaketo dokumentarno ime in se ji za njeno veličastno delo pregledovanja ur in ur posnetega materiala, reševanja filmskih zgodb ter sokreiranja znanih slovenskih dokumentarnih filmov s tem zahvaljujemo. Vitalna ženska v svojem 96. letu s svojo krepostjo opozarja, da je film sodelovanje več ljudi, predvsem pa da je montaža prva režija, saj brez montaže ni filma. Trenutno živi na slovenski obali, vendar jo pot kliče nazaj proti Ljubljani. Predvajanje dokumentarnih filmov njenih izbranih del bo v nedeljo, 2. septembra, ob 18. uri, v Sodnem stolpu. Žirijo, ki bo letos enemu slovenskemu filmu podelila naziv DOKU izbrani 2018, sestavljajo slovenski scenarist in filmski režiser Mako Sajko, zagrebški dokumentarist Oliver Sertić in filmski režiser Vlado Škafar.

Na letošnjem DOKU pogovoru Montaža je prva režija bomo osvetlili pomen montaže za dokumentarne filme in spregovorili o tem, kako pomembna je montaža za samo prezentacijo realnosti ter časovnost in kako premalo vemo o sodelovanju med režiserjem in montažerjem v procesu ustvarjanja dokumentarnega filma. 

Z ljubeznijo do dokumentarnega žanra smo zložili svetovni program in postavili na ogled dokumente časa ter prostora, v katerem bivamo. Vljudno vabljeni na brezplačne projekcije v Sodni stolp, kjer bomo nalili dobro štajersko vino in si ogledali številne odlične dokumentarne filme, ki samo še močneje nakazujejo odličnost tega žanra, ki je prepogosto spregledan. Naj projekcije prinesejo čutne izkušnje, ki te kot gledalca posrkajo v svet dokumentarne teme, ki za vedno ostane s tabo. Vabljeni na dokumentarno žetev, vabljeni na slovesnost, kjer se s srcem poklanjamo dokumentarnemu žanru. 

Vaša DOKUDOC ekipa