ARHIV

Mednarodni festival dokumentarnega filma DOKUDOC 2015

V Mariboru je čas za DOKUDOC – 4 dnevi za 4 leta

 

Konec tedna bo sijalo sonce in v Sodnem stolpu združilo gledalce in avtorje slovenske produkcije dokumentarnih filmov, dalo pa se bo videti tudi vrhunce svetovne dokumentarne produkcije. Brezplačno. Za Maribor.

Mednarodni festival dokumentarnega filma DOKUDOC je že v četrto zoral gredo, da bodo od 27. do 30. avgusta 2015 pod žarometi vzklili dokumentarni filmi slovenskih avtorjev. Prav tako v Maribor prihajajo svetovne uspešnice, zmagovalni filmi velikih festivalov, koprodukcije, ki si jih želimo več tudi v Sloveniji. Vodja letošnjega festivala je producentka Sanja Kuveljić Bandić, festival poteka v organizaciji Mitra, razvoj avdiovizualne kulture in medkulturnega dialoga, v sodelovanju z mnogimi partnerji. DOKUDOC se bo letos v celoti odvil v Sodnem stolpu, festivalskem srčnem prizorišču. Več informacij o festivalskem dogajanju najdete na http://www.dokumentarci.si/program-2015/

DOKUDOC letos podaljšuje svoje dogajanje na 4 dni, povečuje bero mednarodnih dokumentarnih filmov, pripravlja 3 predfestivalske dni in ostaja zvest svojim koreninam: predstavljanju slovenske dokumentarne produkcije. Od prijavljenih 54 slovenskih dokumentarnih filmov jih bomo prikazali 26. V partnerstvu s festivali mednarodnega dokumentarnega filma Jihlava iz Češke in Beldocs iz Srbije ter mnogimi člani naše dokumentarne družine je letos DOKU multikulti sekcija še močnejša, saj želimo slovenskim avtorjem predočiti primere dobrih koprodukcij in priložnost za uvid v kreativne dokumentarne forme kot spodbudo za nadaljnje delo. Ogledali si bomo 7 tujih povabljenih izjemnih dokumentarnih filmov. Programsko selekcijo je opravila Maja Malus Azhdari, direktorica MKC Maribor.

Festival DOKUDOC bomo odprli s predpremiero filma Dom, režiserja Metoda Pevca, v četrtek, 27. avgusta, ob 19. uri v Sodnem stolpu. Dom je film o hiši, za katero nihče ne reče, da je tukaj doma. Je dokumentarni prikaz hiše, polne zgodb, ki so jih povedali možje, ki so kot mladeniči prišli iz Bosne in so trideset let kot gradbeni delavci gradili Slovenijo ter po bankrotu podjetij ostali brez vsega. Po projekciji bo sledil pogovor z avtorjem.

Ob 22. uri bomo premierno prikazali dokumentarce mladih avtorjev, nastale na letošnji DOKU delavnici pod mentorstvom Nemanje Babiča in Jureta Černeca v sodelovanju z Luksuz produkcijo, DZMP Krško in Kulturnim inkubatorjem, MKC Maribor. Projekcijam bo sledilo DOKUDOC druženje.
V sekciji DOKU retro pa se bomo poklonili direktorju fotografije Ivanu Belcu ter mu podelili plaketo DOKUMENTARNO IME 2015. Ivan Belec je direktor fotografije, ki je soustvarjal veliko dokumentarnih zgodb ter se s svojimi prispevki v filmu v šestdesetih letih ustvarjanja zapisal v slovensko filmsko zgodovino. V njegov opus ustvarjanja sodijo velikani, kot so Na svoji zemlji, Kekec, Vesna, Ne čakaj na maj in mnogi drugi. Podelitev plakete s predvajanjem dokumentarnih filmov in pogovorom z Ivanom Belcem bo v soboto, 29. avgusta, ob 18.30 uri v Sodnem stolpu.

V Maribor prinašamo najboljše tuje dokumentarne filme kot je večkrat nagrajeni Toto and his sisters, ki je bil pravkar tudi izbran za najboljši dokumentarni film Sarajevskega filmskega festivala in si ga bomo imeli možnost ogledati v petek, 28. avgusta, ob 21. uri v Sodnem stolpu. Dokumentarni film nas popelje v neverjetno romunsko družinsko zgodbo o Totu in njegovima sestrama, Ani in Andrei, ki se spopadajo z življenjem v času prestajanja zaporniške kazni njihove matere. Toto se strastno uči plesati, brati in pisati, medtem ko njegovi sestri poskušata obdržati družino na kupu v svetu, ki je že zdavnaj pozabil kakšna bi morala biti nedolžnost otroštva. Kaj se zgodi, ko odkrijemo, da lahko dobimo od življenja več, kot pa nam lahko ponudijo naši starši?

Tudi letos festival približuje občinstvo z avtorji dokumentarnih filmov. Dobro prakso koprodukcije dokumentarnega filma Mama je ena sama bomo spoznali v DOKU pogovorih v sodelovanju s Centrom ustvarjalna Evropa. Festival DOKUDOC smo s partnerji (AGD Gustaf, društvo Hiša!, Zavod Udarnik, Soundbiro) začeli že nekaj dni pred festivalom, da se ogrejemo za vrhunec dokumentarne produkcije v Mariboru. Z ljubeznijo do dokumentarnega žanra smo zložili svetovni program in postavili na ogled dokumente časa ter prostora, v katerem bivamo. Vljudno vabljeni na brezplačne projekcije v Sodni stolp, kjer bomo nalili dobro štajersko vino in se smejali dobri dokumentarni beri. Naj projekcije prinesejo čutne izkušnje, ki te kot gledalca posrkajo v svet dokumentarne teme, ki za vedno ostane s tabo.