ARHIV

DOKU pogovori

Jožko Rutar

se je rodil leta 1970. Po diplomi na Ekonomski fakulteti v Ljubljani je postal producent kulturnih dogodkov in predstav. Pet let je sodeloval s plesno skupino EN-KNAP kot producent plesnih predstav in filmov. Leta 2004 se je pridružil produkcijski hiši STARAGARA, v okviru katere je produciral več kratkih igranih in dokumentarnih filmov. 1. julija 2011 ga je vlada Republike Slovenije imenovala na položaj direktorja Slovenskega filmskega centra, javne agencije. Je član Evropske filmske akademije.dm,m

Hanka Kastelicová

je izvršna producentka dokumentarnih filmov za HBO Europe. Nastanjena je v Budimpešti, kjer v tesnem sodelovanju s produkcijskimi centri HBO Europe v Varšavi, Pragi in Bukarešti nadzoruje vse vidike HBO-jeve produkcije dokumentarcev. Na katedri dokumentarnega filma Filmske akademije (FAMU) v Pragi je pridobila naziv magister umetnosti. K HBO-ju je prišla iz slovenske javne televizijske hiše RTV SLO, kjer je ustvarila številne dokumentarne filme; je izkušena in predana avtorica dokumentarcev. Nazadnje je bila vodja razvoja dokumentarnih filmov.

Jelka Stergel

je predstavnica Republike Slovenije v skladu Sveta Evrope za podporo evropskim filmskim koprodukcijam Eurimages, vodja trženja Slovenskega filmskega centra in ustanoviteljica Ljubljanskega filmskega festivala ter prvega slovenskega festivala dokumentarnega filma v Cankarjevem domu. Letos je kot programska direktorica opravila selekcijo za 15. festival slovenskega filma in uvedla posebno sekcijo dokumentarnega filma.

Siniša Juričić

je leta 2009 ustanovil Nukleus Film na Hrvaškem in v letu 2012 Nukleus Film Slovenia. Diplomiral je iz dramske igre leta 1990 ter iz filmske produkcije leta 2009 na Akademiji dramskih umetnosti v Zagrebu. Deloval je kot novinar, urednik in producent na Radiu 101, ki je bil ena izmed najvplivnejših radijskih postaj na področju bivše Jugoslavije. Je soustanovitelj Omladinske televizije (OTV), kjer je deloval kot producent in programski direktor. Delal je kot producent dokumentarnega programa na Visnews (današnji Reuters TV), na nemškem ZDF, BBC radiu in televiziji ter NTV – največji japonski privatni TV mreži.Je eden od sodelavcev BBC tima, ki so producirali Fighting the Peace, ki je prejel nagrado British award za najboljši dokumentarni film. Leta 1998 je z režiserjem Vinkom Brešanom ustvaril film, ki je predstavljal Hrvaško v Lizboni na razstavi EXPO ’98. Je dobitnik številnih filmskih nagrad tako doma kot v tujini. Juričić se fokusira na filmsko produkcijo in pomoč mladim talentiranim filmskim ustvarjalcem iz področja EEC za doseganje mednarodne prepoznavnosti.

Boštjan Virc

rojen leta 1972, je po izobrazbi univ. dipl. komunikolog in dipl. ekonomist. V družinskem podjetju Studio Virc je partner in direktor. Od leta 1992 je sodeloval pri več sto korporativnih, oglaševalskih in TV produkcijah kot producent in scenarist. Na festivalih Cannes Corporate in World Media Festival v Hamburgu so bili ti filmi večkrat nagrajeni. Od leta 2011 poteka aktivna preusmeritev dejavnosti Studia Virc v avtorsko produkcijo s hišnim režiserjem Žigo Vircem, ki je bil med drugim leta 2010 nominiran za Oskarja s kratkim igranim filmom “Trst je naš!”. V letošnjem letu so dokončali dva dokumentarna filma za TV Slovenija, največji zalogaj pa je razvoj dokumentarnega filma “Houston, we have a problem!”. Projekt se razvija na elitnem evropskem programu Documentary Campus Masterschool, kot slovenski projekt je letos deležen MEDIA podpore, že zdaj pa je zasnovan kot slovensko-hrvaško-nemška koprodukcija.