ARHIV

Mednarodni festival dokumentarnega filma DOKUDOC 2014

ČAS JE ZA MEDNARODNI DOKUMENTARNI FESTIVAL

Tretje festivalsko dokumentarno vzdušje bo prvič dobilo tudi mednarodni program, a slovenski dokumentarni film ostaja prioriteta. Ključni korak, ki ga piše leto 2014, je Revijo slovenskega dokumentarnega filma razviti v Mednarodni festival dokumentarnega filma DOKUDOC. Mednarodno festivalsko sodelovanje je pomembno za širši okvir predstavljanja dokumentarnega žanra v Sloveniji in večjih možnosti življenja slovenskih dokumentarcev v tujini.

Program sestavljajo DOKU zdaj, ki predstavlja dokumentarno žetev slovenskih dokumentarnih filmov, letos smo jih na odprti poziv prejeli 56. Selekcijo programa je opravila direktorica festivala Maja Malus Azhdari, festival DOKUDOC pa je prepredel svoje lovke z uspešnimi mednarodnimi festivali po svetu ter v mesto Maribor prinaša 5 najboljših tujih dokumentarnih filmov s sekcijo DOKU multikulti.  Izjemno pomemben del tretje edicije dokumentarnega festivala je DOKU retro, ki predstavlja avtoričin izbor dokumentarnih del izjemne slovenske scenaristke in režiserke, gospe Helene Koder. Njenemu delu, ki sodi v vrh dokumentarne dramaturgije zgodb, se bomo poklonili s plaketo DOKUMENTARNO IME 2014.

Glavno festivalsko prizorišče je Sodni stolp, program pa bo tudi v atriju Vetrinjskega dvora, na Živih dvoriščih in v mestnem kinu Udarnik. Dokumentarni filmi ob kulinarični umetnosti, glasbi, zabavi, DOKU pogovorih in dokumentarni delavnici bodo mesto Maribor že tretjič ujeli v času in prostoru dokumentarnosti. Vabljeni!

Na vse projekcije DOKUDOC festivala je vstop prost (razen letni kino Udarnik).