ARHIV

Dokumentarno ime leta 2015 – Ivan Belec

Fotografija: Sanja Kuveljić Bandić


IVAN BELEC

»Kamera ni puška, lahko pa povzroči ubijanje.«

Letošnje dokumentarno ime je direktor fotografije Ivan Belec, ki je svoje življenje posvetil filmu ter v 60 letih ustvarjanja soustvarjal slovensko dokumentarno in filmsko zgodovino. Kot snemalec in igralec je sodeloval pri ustvarjanju prvega slovenskega celovečerca Na svoji zemlji. V svoji 60 let trajajoči karieri je sodeloval pri večini tistih filmov, ki veljajo za kultne: Vesna, Ne čakaj na maj, Jara gospoda, Ne joči, Peter in vseh treh filmih o Kekcu. Kot igralca smo ga videli v prvem kadru prvega slovenskega celovečerca.

 Ljubezen do ujete slike je začutil že v zgodnji mladosti.S prihranki si je kupil prvi fotoaparat. Fotografije je razvijal kar doma – s pomočjo dinama na kolesu, saj elektrike v vasi ni bilo. V gimnaziji se je vpisal na tečaj za amaterske snemalce, dobil prvo delo pri Triglav filmu in postal asistent kamere. Kasneje je zaključil srednjo filmsko šolo in svojo profesionalno pot nadaljeval kot asistent, snemalec ter kasneje direktor fotografije. Finančne razmere, ki so filmu vzele precej denarja, so ga leta 1966 tudi prisilile, da se je zaposlil na televiziji in začel ustvarjati televizijski program. Tako se je začela tudi njegova zgodba z dokumentarnim filmom.  Zadnji dve desetletji dokumentira dogajanje v Babni Gori v okolici Polhovega Gradca, od koder prihaja, in tako pripravlja bogat arhiv domačih krajev.

V DOKU retro se bomo ob retrospektivi Belčevih filmov s prejemnikom plakete DOKUMENTARNO IME 2015 pogovarjali o filmskem ustvarjanju, moči posnete slike in razvoju filmskega ustvarjanja v Sloveniji.