Dežela vmes / The land between
dokumentarni film / 78 minut /  Avstralija, 2014

SINOPSIS
Dežela vmes ponuja intimen vpogled v skrita življenja prebežnikov iz podsaharske Afrike, ki si zasilno domovanje uredijo v gorah severnega Maroka.Večina sanja, da bi se s prečkanjem močno zastražene meje okrog mesta Melilla, španske enklave na afriški celini, prebila v Evropo.Film dokumentira njihovo vsakodnevno življenje, njihove osebne zgodbe in strahove, s katerimi se soočajo kot ljudje brez statusa in brez kakršnihkoli pravic. Razkriva pa tudi skrajno nasilje in zlorabe, ki so jim dnevno izpostavljeni tako s strani maroških kot španskih oblasti.

Nagrada za najboljši dolgometražni dokumentarec – International Environmental Film Festival 2014 (FIFE) 2014, Francija; Festival de Résistance et d’Alternatives, Maroko; DocWeek, Avstralija; Hans 48 Cinema, Nemčija.

SYNOPSIS
THE LAND BETWEEN offers an intimate insight into the hidden and desperate lives of Sub-Saharan African migrants living in the mountains of northern Morocco. For most, their dream is to enter Europe by jumping a highly-militarized barrier into Melilla, a Spanish enclave on the African continent.

With unique and unprecedented access, this film documents the everyday life of these migrants trapped in limbo, as well as the extreme violence and constant mistreatment they face from both the Moroccan and Spanish authorities. It also explores many universal questions, including how and why people are prepared to risk everything, including their life, to leave their country, their family and friends, in search of a new and better life.

AVTOR

David Fedele je večkrat nagrajeni ustvarjalec dokumentarnih filmov iz Avstralije. V svet ustvarjanja dokumentarnih filmov je vstopil iz ljubezni do potovanj in do raziskovanja različnih kultur. Dodobra je prepotoval Avstralazijo, Evropo, Bližnji Vzhod, Južno Ameriko in Afriko. Večinoma dela brez pomočnikov, svoje projekte pa tudi sam producira in financira. Zanimajo ga predvsem vprašanja socialne pravičnosti ter kulturna in humanitarna problematika. Njegovi filmi obravnavajo tako raznolike teme, kot so migracije podsaharskih Afričanov v Maroku, elektronski odpadki v Gani in nezakonita sečnja v Papui Novi Gvineji. Predvajali so jih po televiziji in na mednarodnih filmskih festivalih po vsem svetu.Prejeli so tudi številne nagrade. Njegov film E-smetišče (E-Wasteland) je nedavno prejel nagrado za najboljši avstralski kratki dokumentarec na mednarodnem festivalu dokumentarnega filma Antenna v Sydneyju. Filmografija:The Land Between (Dežela vmes) (2014), E-Wasteland (E-smetišče) (2012), Bikpela Bagarap (Big Damage) (2011), Png Style (2010), Reflections (2010), Caterina (2010), Reflections On A Genocide (2011), West Papuan Refugees (2011), Second Chance (2010).

www.david-fedele.com