Festival

Ujeti minljive trenutke kraja in časa na filmu je nujno, dokumentarne filme pa je zato tudi potrebno sprejeti, predelati in umestiti. Kako odražajo našo družbo in obdobje, v katerem živimo? Dokudoc za svojo 9. obletnico vabi v Maribor na tri festivalske dni, polne zgodb, vrednih spoznanja!

Med 4. in 6. septembrom 2020 bomo festivalske projekcije slovenskih dokumentarnih filmov zaradi prenove Sodnega stolpa tokrat predvajali v Vetrinjskem dvoru, kjer smo tudi začeli svojo festivalsko pot v času EPK Maribor 2012. Letos ob slovenski produkciji predstavljamo tudi zmagovalni film Mednarodnega festivala dokumentarnega filma v Jihlavi.

Mednarodni festival dokumentarnega filma DOKUDOC bo med 4. in 6. septembrom 2020 potekal v živo, med 4. in 14. septembrom pa bo izbran program v sodelovanju z Bazo slovenskih filmov na voljo na spletu. Festival tudi letos poteka v organizaciji društva Mitra, razvoj avdiovizualne kulture in medkulturnega dialoga, v sodelovanju z mnogimi partnerji. Festival Dokudoc letos prvič začenjamo s podelitvijo plakete Dokumentarno ime 2020, in sicer v Sinagogi v okviru Evropskih dnevov judovske kulture 2020, s filmskim dokumentarnim prvencem Maje Weiss iz leta 1989, Judje na Slovenskem. Vse ostale projekcije bodo v Vetrinjskem dvoru, začnemo s projekcijo FONJA, participatornim dokumentarnim filmom, kjer je avtorica vpela akterje filma skozi spoznavanje ustvarjanja filma ter jim s tem dala priložnost, da so mladostniki v priporu na Madagaskarju postali novi avtorji. Njen film je lansko leto odnesel nagrado za najboljši film na dokumentarnem festivalu v Jihlavi. Več informacij o letošnjem festivalskem dogajanju najdete na naši spletni strani

Festival DOKUDOC, ki ga je programsko zasnovala Maja Malus Azhdari, začenjamo s tremi predfestivalskimi dnevi, najprej 31. avgusta v sklopu zadnjega večera Dokudoc dokumentarna obzorja, kjer smo v sodelovanju z AGD Gustaf in Zofijini ljubimci organizirali redni program dokumentarnih filmov ter pogovore po projekcijah, nadaljujemo 2. septembra z Dokudoc pogovori, ki jih letos pripravljamo skupaj z Motovilo in potekajo na spletu. Z Baltics Sea Docs se bomo v okviru mednarodnega kopridukcijskega foruma, ki ga organizira Center Ustvarjalna Evropa Latvija pogovarjali o razvoju dokumentarnih TV serij, dostop do spletnega predavanja smo omogočili z namenom spodbujanja razvoja dokumentarnih TV serij tudi v Sloveniji in predstavitve priložnosti, ki jih ponuja Baltic Sea Docs. Predfestivalsko dogajanje se nadaljuje 3. septembra v Dvorani Gustaf, kjer bodo na ogled rezultati lanskoletne Dokudoc delavnice ter delavnice Luksuz produkcije Dokku 2020, sledil bo pa dokumentarni film V maternici ter pogovor v sodelovanju z Društvom za razvoj filmske kulture. Festival začnemo v petek, 4. septembra ob 19. uri v Sinagogi z dokumentarnim filmom režiserke Maje Weiss, Judje na Slovenskem, odprtje festivala pa bo sledilo v Vetrinjskem dvoru ob 21. uri. z dokumentarnim filmom režiserke Line Zacher, Fonja.

S predpremiernim ogledom dokumentarnega filma režiserke Line Zacher, Fonja bomo odprli 9. Mednarodni festival dokumentarnega filma Dokudoc 2020. Fonja je film, ki so ga naredili mladi in verjetno najbolj posebni filmski ustvarjalci Madagaskarja. Skozi filmsko delavnico se deset mladih pripornikov v moškem zaporu za mlade v največjem madagaskarskem pridržalnem centru v glavnem mestu Antanavario s kamero seznani prvič. Skozi štirimesečno delavnico mladostniki odkrijejo orodja za opazovanje, dokumentiranje, igro in vizualizacijo svojih idej, misli ter ponovno odkrivajo ter spoznavajo svoje znano okolje skozi objektiv kamere. Film je pot v vsakdanje življenje pridržanih mladostnikov, priča smo izzivom in njihovim sanjam, njihovemu navdihu in želji vložiti vso svojo kreativnost in inspiracijo v nastanek svojega filma. Film je prejel kar dve nagradi, “Special Mention” in “Best World Documentary Film” na Mednarodnem festivalu dokumentarnega filma Jihlava 2019.

V sekciji DOKU retro letos v ospredje postavljamo scenaristko in režiserko Majo Weiss, ki prejme plaketo DOKUMENTARNO IME 2020. Maja Weiss je režiserka in scenaristka, diplomirala iz filmske in televizijske režije na AGRFT v Ljubljani . Njena filmografija vključuje več kot petdeset filmov različnih dolžin, žanrov in tematik, od Černobila, Nube, Darfur, žrtve totalitarnih režimov, ostanki nekdanje skupne države, do delavskega razreda, nacionalizma, ksenofobija, beguncev, ukradenih otrok itd. V svojih delih pogosto angažirano obravnava različna družbeno-politična vprašanja. Za dosedanje delo je prejela več kot trideset domačih in tujih nagrad, njen celovečerni prvenec Varuh meje (2002) pa je ob številnih mednarodnih nagradah prejel tudi nagrado na berlinskem filmskem festivalu Berlinale za najbolj inovativen evropski film. Ustanovila je dve produkcijski hiši, Bela Film in Zavod Maja Weiss, v letih od 2005 do 2007 pa je predsedovala Društvu slovenskih filmskih ustvarjalcev. Podelitev plakete s predvajanjem dokumentarnega filma Judje na Slovenskem in pogovorom z Majo Weiss bo v petek, 4. septembra 2020, ob 19. uri v Sinagogi.

Vljudno vas vabimo na popotovanje po prostorih in časih, tujih in tistih bolj znanih, da sami odkrijete, okusite in vzljubite zgodbe, ki vam jih ponujamo v letošnjem programskem izboru Dokudoc 2020. Projekcije so sicer brezplačne, a čutne filmske izkušnje, ki te kot gledalca posrkajo vase so neprecenljive. Upamo, da boste kljub izrednim razmeram uživali v refleksiji preteklih dogodkov, misli in dejanj, zapisanih v filmu.  

Vabljeni, da se nam pridružite!

Vaša ekipa DOKUDOC