DOKU žirija 2020

Hanka Kastelicová, izvršna producentka

Hanka Kastelicová je izvršna producentka dokumentarnih filmov za HBO Europe. Nastanjena je v Budimpešti, kjer v tesnem sodelovanju s produkcijskimi centri HBO Europe v Varšavi, Pragi in Bukarešti nadzoruje vse vidike HBO-jeve produkcije dokumentarcev. Na katedri dokumentarnega filma Filmske akademije (FAMU) v Pragi je pridobila naziv magister umetnosti. K HBO-ju je prišla iz slovenske javne televizijske hiše RTV SLO, kjer je ustvarila številne dokumentarne filme; je izkušena in predana avtorica dokumentarcev. Nazadnje je bila vodja razvoja dokumentarnih filmov.

Rada Šešić, filmska režiserka

Rojena na Hrvaškem, živela v Sarajevu v Bosni in Hercegovini, zdaj pa živi v Utrechtu na Nizozemskem. Ustvarja dokumentarne in kratke filme (Lam Arabi, 1990, Soba brez pogleda, 1997, Soske, 2001, V najlepši samoti, 2002, Pot v šolo, 2007). Sodeluje pri programih dveh največjih festivalov na Nizozemskem – IDFA Amsterdam in IFFR Rotterdam. Je vodja natečaja za dokumentarne filme na sarajevskem FF. Mentorica na številnih delavnic za dokumentarce v Evropi in Aziji. Predaval na medijskih študijah – Univerza v Amsterdamu, Nederlandse Filmacademie (Nizozemska filmska akademija), Inštitut Srishti – Bangalore / Indija. Trenutno predava na NFTA Amsterdam. Umetniški vodja Vzhodnih sosedov FF v Haagu. Specializirana jee za južnoazijsko kinematografijo, živela je v Indiji, deset let je sodelovala z indijsko Keralo IFFK. Sodelovala je z Hubert Bals Fund (IFFR). Njeni filmi so bili predvajani na približno 60 festivalih, predstavljeni in arhivirani tudi na MoMA. Selektorica natečaja za dokumentarne filme na festivalu Let’s CEE Vienna. Član žirije na približno 45 filmskih festivalih v Evropi in Aziji. Sodelovala je pri več knjigah o kinematografiji v Veliki Britaniji, ZDA in Indiji. Redno objavlja svoje prispevke o kinematografiji v Skrienu, Film Annual in Sineast.

 

Želimir Žilnik, filmski ustvarjalec

Želimir Žilnik (rojen leta 1942, Jugoslavija), je umetnik-filmski ustvarjalec iz Novega Sada v Srbiji. V svoji zelo plodni karieri je posnel več kot 50 celovečernih in kratkih filmov, ki so bili mednarodno predvajani na filmskih festivalih, vključno z Berlinom, Torontom, Rotterdamom, Moskvo in Oberhausenom. Njegova moč opazovanja in plasiranja prepričljivih pripovedi iz življenja navadnih ljudi je rdeča nit njegovega dela. V zadnjem času je bil Žilnik subjekt subjekt  pomembnih retrospektivnih prireditev v Centru Pompidou, Pariz, 2019; Cinemateca Argentina, 2018; Filmski arhiv Antologija, Filmski arhiv New York & Harvard, 2017; itd. Od leta 2010 je njegovo delo predstavljeno tudi v programih umetniških galerij, inštitutov in muzejev po vsem svetu (Documenta, Kassel; Beneški bienale; ICA London; MUMOK Dunaj; MACBA Barcelona; MoMA New York; Nacionalna galerija umetnosti v Washingtonu DC; Muzej MMK za sodobno umetnost v Frankfurtu; LENTOS Kunstmuseum Linz; Galleria Nazionale d’Arte Moderna e Contemporanea v Rimu itd.)