DOKU žirija 2019

Mako Sajko, scenarist in režiser

Sajko je leta 1959 diplomiral na Visoki filmski šoli v Beogradu in se izpopolnjeval v Parizu in Münchnu ter kot asistent režije pri Františku Čapu, Francetu Štiglicu, Janeti Kavčiču in Francetu Kosmaču. Večinoma je režiral kratke in dokumentarne filme s socialnimi temami, običajno po lastnem scenariju. Leta 1969 je prejel nagrado Prešernovega sklada za »režijo dokumentarnih filmov, posebej za film Samomorilci, pozor!«, leta 2009 pa Badjurovo nagrado.

Damjan Kozole, režiser

se je rodil leta 1964. Njegovi filmi so prejeli številne nagrade in nominacije: Rezervni deli so bili leta 2003 nominirani za berlinskega zlatega medveda, Sight and Sound ga je 2008 uvrstil med deset najpomembnejših filmov Nove Evrope; Slovenka je bila prikazana na preko 100 festivalih (Grand Prix Girona, Toronto, Rotterdam, Sarajevo…) in prodana v preko 40 držav; za zadnji igrani film Nočno življenje je prejel kristalni globus za najboljšo režijo na festivalu v Karlovih Varih 2016. Njegov kratki dokumentarni film v enem kadru Meje (2016) je bil prikazan in nagrajevan na festivalih po celem svetu.

 

Siniša Gačić, scenarist in režiser

je na Akademiji za gledališče, radio, film in televizijo (AGRFT) leta 2013 zaključil študij filmske in televizijske montaže. Leta 2016 je na AGRFT končal drugo stopnjo študija Televizijske režije. Od leta 1999 sodeluje s Televizijo Slovenija kot novinar, scenarist in režiser. Ustvaril je več dokumentarnih filmov. Leta 2014 je na Festivalu slovenskega filma za svoj prvi celovečerni dokumentarni film Boj za prejel nagrado Vesna za najboljši celovečerni film. Za film Boj za je leta 2015 prejel nagrado Štiglicev pogled za izjemno režijo, ki jo podeljuje Društvo slovenskih režiserjev.

Petra Seliškar, scenaristka in režiserka

rojena leta 1978 v Ljubljani, je režiserka, producentka, scenaristka in raziskovalka arhivov. Njena sposobnost je odkrivanje skritih detaljev skozi katere se kaže bistvo umetnosti, kulture, narave in življenja. To je razlog, da je svoj čas na tem planetu posvetila malim življenskim užitkom in seveda, kinematografiji. Študirala je na Amsterdamski akademiji za film NAFTA, kasneje pa na Northern Media School v Sheffieldu, končala postdiplomski študij režije in produkcije. Leta 2003 je z življenjskim sopotnikom Brandom Ferrom v Sloveniji in Makedoniji ustanovila produkcijsko hišo Petra Pan Film, leta 2010 pa festival kreativnega dokumentarnega filma MakeDox in potujoči kino v Makedoniji. V sklopu MakeDoxa je bil dokumentarni film pred nekaj leti uveden kot del izobraževanja na vseh makedonskih srednjih in osnovnih šolah.