DOKgodek

V petek, 3. septembra 2021, ob 20.00 uri bo v Bazi slovenskih filmov zaživel nov program slovenskih dokumentarnih filmov DOKgodek. Vsak vikend, z začetkom v petek ob 20.00 uri in zaključkom v nedeljo ob polnoči, bo brezplačno dostopen kuriran izbor slovenskih dokumentarnih filmov. Program dokumentarnih vikendov DOKgodek bomo predvidoma izvajali do konca leta 2022.

DOKgodek organizira zavod Filmoteka, v okviru projekta Baza slovenskih filmov v sodelovanju z mednarodnim festivalom dokumentarnega filma Dokudoc, ki ga že 10 leto organizira  Mitra, društvo za razvoj avdiovizualne kulture in medkulturnega dialoga.

Dokumentarni film v zadnjih letih doživlja ustvarjalni razcvet, kar se pozna tudi pri vedno večji prepoznavnosti in priljubljenosti pri občinstvu. Z dokumentarnimi vikendi želimo še dodatno spodbuditi distribucijo ter omogočiti dostopnost domače dokumentaristike čim širši javnosti. Program smo zastavili konceptualno, vsak vikend se bomo posvetili določeni tematiki, bodisi dokumentarnemu filmu v kontekstu družbenega dogajanja, bodisi samemu filmskemu jeziku, avtorskemu dokumentarcu ali posameznemu avtorju. 

Filmi bodo dostopni na Bazi slovenskih filmov, kjer je že pripravljen prvi DOKgodek:

https://bsf.si/sl/dogodki/dokgodek-1-nasvidenje-v-evropi/

1.DOKgodek: Nasvidenje v Evropi

3. 9. 2021 – 5. 9. 2021

S filmoma Mama Europa (2013) Petre Seliškar v produkciji PetraPan productions in Dobrodošli v Evropi (2016) režiserjev Antonie Kilian, Jakoba Weidnerja v produkciji Tramal filma, prvi DOKgodek posvečamo Evropi in slovenskemu predsedovanju Evropski uniji.

V vse večji evropski politični in družbeni razklanosti in posledično nesigurni prihodnosti, tokratni izbor filmov brez predsodkov vzpostavljata prostor za refleksijo in premislek o ideji Evropske Unije, kot politično-gospodarsko-družbenem kostruktu na eni strani ter posameznikih, ki živimo znotraj njenih meja in tistih, ki živijo/prihajajo od zunaj na drugi strani.

 

2.DOKgodek: Mako Sajko

10. 9. 2021 – 12. 9. 2021

Drugi septemberski vikend bomo posvetili Maku Sajku, filmskemu scenaristu in režiserju, legendi slovenskega dokumentarnega filma. Leta 1969 je prejel nagrado Prešernovega sklada, leta 2009 Badjurjevo nagrado, leta 2013 plaketo dokumentarno ime festivala Dokudoc in je letošnji prejemnik Štigličeve nagrade za življenjsko delo. Na ogled bo biografski film o režiserju z naslovom Mako (2013) Siniše Gačića v produkciji RTV Slovenija, kjer je konec filma režiral sam Mako Sajko, in Strupi (1964) v režiji Maka Sajka in produkciji Filmskega studia Viba Film.

 

3.DOKgodek: Avtorski dokumentarni film

17. 9. 2021 – 19. 9. 2021

Tretji DOKgodek bo sovpadel z vikendom 10. edicije Mednarodnega festivala dokumentarnega filma Dokudoc, ki je posvečen avtorskemu dokumentarnemu filmu. Zato se bomo tudi mi posvetili trem uspešnim slovenskim avtorjem dokumentarnih filmov: Matjažu Ivanišinu, Roku Bičku in Petri Seliškar. Predvajali bomo filme Karpopotnik (2013), Družina (2017) in Babice revolucije (2006). Seliškar, Biček in Ivanišin z novim izobraževalnim programom Dokumentarnica 2021 začenjajo predajati svoje znanje o kreativnem avtorskem dokumentarnem filmu udeležencem dokumentarnega laboratorija v organizaciji Društva slovenskih režiserjev in s finančno podporo Slovenskega filmskega centra, ki se bo prav tako pričel na festivalu Dokudoc.

 

4.DOKgodek: Mladost seniorjev

24. 9. 2021 – 26. 9. 2021

Jesen bomo pričeli z vpogledom v življenja seniorjev, ki svojo mladost ohranjajo v odnosih, spominih, izumih. Na ogled bosta filma Stoletje sanj (2017) Vena Jemeršiča v produkciji Supermarket production in Alzheimer Caffe (2019)  Martina Drakslerja v produkciji AGRFT.