ARHIV

Program revije dokumetarnega filma 2013

Program DOKU zdaj je letos prvič izbran s strani programske selektorice Hanke Kastelicove, ki je med prejetimi 72 dokumentarnimi filmi izbrala 14 slovenskih dokumentarnih filmov.
 
Hanka Kastelicová
Hanka Kastelicová je izvršna producentka dokumentarnih filmov za HBO Europe. Nastanjena je v Budimpešti, kjer v tesnem sodelovanju s produkcijskimi centri HBO Europe v Varšavi, Pragi in Bukarešti nadzoruje vse vidike HBO-jeve produkcije dokumentarcev. Na katedri dokumentarnega filma Filmske akademije (FAMU) v Pragi je pridobila naziv magister umetnosti. K HBO-ju je prišla iz slovenske javne televizijske hiše RTV SLO, kjer je ustvarila številne dokumentarne filme; je izkušena in predana avtorica dokumentarcev. Nazadnje je bila vodja razvoja dokumentarnih filmov.
 
   
Program DOKU retro je izbor kratkih dokumentarnih filmov slovenskega filmskega režiserja Maka Sajka. Avtor je izbral 7 kratkih dokumentarnih filmov različnih družbenih tematik.
 
sajko4Mako Sajko se je rodil leta 1927, diplomiral leta 1959 na Visoki filmski šoli v Beogradu, se izpopolnjeval v Münchnu in Parizu ter bil asistent režije pri Františku Čapu, Francetu Štiglicu, Janetu Kavčiču, Francetu Kosmaču in drugih slovenskih ter tujih režiserjih. Za svoje kratke filme je večinoma pisal scenarije sam, k dogajanjem na družbenem obrobju pa je pristopal z izrazito socialno-kritičnim pogledom. V šestdesetih in sedemdesetih letih je bil eden vodilnih dokumentaristov pri nas. Njegovi kratki, a polno pomenski dokumentarni filmi so bili odraz tistega časa in so burili duhove ne le v Jugoslaviji, temveč je njihov odmev bilo moč slišati po celem svetu. Nobena tema mu ni bila tabu, četudi na videz nepomembna ali skrita tematika, njegovo budno oko in bister um sta vedno videla več.