Nedelja, 31. julij 2016 ob 21. uri, Trg pred Ljudskim domom, Kranjska Gora 

  Dokumentarni film “Prizori iz življenja pri Hlebanjevih” (1998/ 50 min., režija in scenarij: Helena Koder). Pred projekcijo bo pogovor z avtorico – režiserko in scenaristko Heleno Koder.

Ponedeljek, 1. avgust 2016 ob 17. uri, Ljudski dom, Kranjska Gora 

  Dokumentarni film “Hanzova pot” (1981/ 35 min., režija: Igor Košir, scenarij: Helena Koder )


foto: Manca Juvan

foto: Manca Juvan


PROGRAM:

Nedelja, 31.07.2016 ob 21. uri, Trg pred Ljudskim domom, Kranjska Gora

PRIZORI IZ ŽIVLJENJA PRI HLEBANJEVIH (1998 / 50 min)
Hlebanjevi so potomci prvih naseljencev v zaselku Srednji vrh v Zgornjesavski dolini. Dokumentarec spremlja dogajanje na domačiji Hlebanjevih, kakor ga narekujejo letni časi. Štirje protagonisti –gospodar Izidor, njegova mama, njegova babica in žena Mojca-vsak iz svojega zornega kota in vsak v svojem letnem času pripovedujejo o življenju na tej kmetiji, ki jo je pred več kot petsto leti osnoval njegov praprednik Jakob Hlebanja. Letnica na stropnem tramu v hiši in bogat družinski arhiv pričajo o stoletjih trdega boja za preživetje. Skladatelj Urban Koder (nagrada za glasbo na festivalu slovenskega filma v Portorožu) je v glasbo vključil tudi zvočni zapis, ki ga hrani glasbeno-narodopisni inštitut pri SAZU. Na tem posnetku Izidorjev pokojni oče poje koroško narodno: Jaz pa hodim čez vodico za to mlado mlinarico, jo bom peljal pred oltar, ona moja bo ženica. Hlebanjevi moški se namreč že pol tisočletja hodijo ženit na Koroško ali kam v dolino in pol tisočletja prihajajo v Srednji Vrh neveste iz daljnih krajev.

Režija in scenarij: Helena KoderDirektor fotografije in snemalec: Jan KališnikAvtor glasbe: Urban KoderMontaža: Sonja Peklenk, Oblikovalec zvoka: Damijan KunejSnemalci zvoka: Andrej Logar, Zvone Sušinsky, Tomaž FrahmProdukcija: RTV Slovenija, 1998

 

Ponedeljek, 1. avgust 2016 ob 17. uri, Ljudski dom, Kranjska Gora

HANZOVA POT (1981 / 35 min)

Dokumentarni film Hanzova pot gledalca popelje v dve povezani, a vzporedni zgodbi. Zgodbo o Ivanu Vertlju – Hanzi, gorskem vodniku  iz prve polovice prejšnjega stoletja, in Hanzovi gorski poti, poznani tudi pod imenom Mala Mojstrovka. V filmu gledalec spozna mizarja iz Trente, ki se poroči v Kranjsko Goro, kjer občasno opravlja delo pastirja, mizarja in lovca ter leta 1935 postane pooblaščeni gorski vodnik po julijskih in karavanških Alpah. Navdušen planinec leta 1926 z dvema pomočnikoma naredi gorsko pot do Male Mojstrovke preko severne stene. Pot je zabeležena kot Hanzova pot.   

Režija: Igor Košir, Scenarij: Helena Koder, Filmski snemalec: Slavo Vajt, Montaža: Zdenka Oblak, Tajnica oddaje: Angelca Dežman, Tonska oprema: Oliver Telban, Glasbena oprema: Urban Koder, Odgovorni urednik: Stane Grah, Produkcija TV Ljubljana, 1981


 Večer s Heleno Koder je prvi iz serije dogodkov, ki so prav posebej namenjeni avtorjem, ki so pustili poseben pečat v dokumentarnem žanru in smo se jim v preteklih letih poklonili s plaketo Dokumentarno ime v času Mednarodnega festivala dokumentarnega filma DOKUDOC v Mariboru. V preteklih letih so bila Dokumentarna Imena Jože Pogačnik (2012), Mako Sajko (2013), Helena Koder (2014) in Ivan Belec (2015). 

V okviru dogodka s Heleno Koder bosta prikazana dokumentarna filma “Prizori iz življenja pri Hlebanjevih” (1998, rež. Helena Koder) in “Hanzova pot” (1981, rež. Igor Košir), ki se dotakneta lokalnih tem, ki so tesno povezane s Kranjsko Goro. 

Dogodek organizira Mednarodni festival dokumentarnega filma DOKUDOC v sodelovanju s 1. Mednarodnim filmskim festivalom Kranjska Gora 

DOKUDOC podpira Slovenski filmski center RS in Mestna občina Maribor