UKRAJINSKA ŠERIFA

dokumentarni, 83 min, 2015, Ukr/Lat/Nem

Režija: Roman Bondarchuk

Atrij Žičkega dvora, sobota, 10.9.2016, ob 21. uri.

Prost vstop, vabljeni.


Zgodba nas dvigne na vrhunec človeške vrline in spusti v najglobji prepad slišanja in razumevanja pravice. V državi z največjo policijsko silo, Ukrajini, so v podeželskih skupnostih ostali brez policistov. Pa vendar je ena skupnost našla rešitev. Na županovo pobudo so ljudje izbrali dva lokalna moža, dva policista v pokoju, Victorja in Volodyo, jima dali moč da poskrbita za javni red in mir ter avto, in ju razglasili za “šerifa”.

Ukrajinska šerifa je resnična zgodba o dveh lokalnih šerifih in vaščanih odmaknjene vasice pri Krimu, Stare Zburievke. Medtem ko kamera sledi šerifom pri opravljanju nenavadnih, vendar vsakdanjih dolžnosti, nam zgodba razkriva življenje vaščanov onstran vojne in trenutnih političnih dogodkov ter v ospredje postavlja napetost med osebnim preživetjem in politično pravico.

Kar je bilo mišljeno kot film o kopici ljudi iz ukrajinskega podeželja in njihovih vsakdanjih izzivih, ki nastajajo predvsem zaradi velike brezposelnosti, revščine in nepismenosti, na koncu portretira vero celotnega naroda na prelomni točki v njegovi zgodovini.