SANJAL SEM DA SEM SREČEN 
Marko Bratuš / 18 min / 2014
SODNI STOLP / sobota / 30.8. 2014 / 10:00

Film prikazuje življenje v stanovanjski skupnosti na eko kmetiji društva Novi paradoks sredi vasi na Cerkljanskem, ki je namenjena ponovnemu vključevanju oseb z duševnimi motnjami v vsakdanje okolje. Skozi film s pomočjo pesmi spremljamo Mitjo, mladega fanta, nadebudnega kantavtorja, kako se spopada z delom na kmetiji, s sostanovalci in vsakdanjimi izzivi samostojnega življenja na eni strani ter s tremo, tesnobami in hrepenenji na drugi. Film prikazuje intimen izsek iz sveta stigmatiziranih in bežen vpogled v zagnano delo zaposlenih v društvu Novi paradoks, ki se trudijo olajšati življenje ljudem, ki so zaradi nerazumevanja okolice prevečkrat potisnjeni na rob družbe.

AVTOR


Marko Bratuš

Marko Bratuš, rojen 9. oktobra 1979 v Ljubljani. Leta 2005 je diplomiral iz dramaturgije na ljubljanski Akademiji za gledališče, radio, film in televizijo, leta 2006 pa se je vpisal na magisterij iz radijske režije. Kot soustanovitelj spletnega medija Vest je vrsto let režiral studijske oddaje za splet, z JSKD že vrsto let sodeluje kot strokovni spremljevalec za ljubiteljsko gledališče, režiral je več gledaliških predstav in kulturni program na radiu Slovenija. Kot scenarist z RTV Slovenija sodeluje pri večih mladinskih in otroških oddajah, poleg tega pa je napisal tudi osem scenarijev za kratke otroške filme in enega za celovečerni mladinski film. Režiral je dva srednjemetražna dokumentarna filma (Hoja po vodi in Elena) in enega kratkega (Sanjal sem, da sem srečen). Od leta 2013 je umetniški vodja Gledališča Glej.

KOLOFON


Režija: Marko Bratuš
Scenarij: Marko Bratuš & Jani Sever
direktor fotografije: Darko Herič
montaža: Domen Ožbot
ton : Simon Penšek
snemalca zvoka: Nina Bučuk, Andraž Jerič
grafika: Darko Miladinovič
Produkcija: Sever & Seve d.o.o., Jani Sever producent, Nina Jeglič, izvršna producentka

SYNOPSIS


This is a film about the life in a residential community on an organic farm in a Slovenian village, which was established to provide reintegration of persons with mental illness into community living. Through songs and music, we follow the story of a young boy Mitja, an aspiring singer and songwriter, coping with with the work on the farm, his mates and the everyday challenges of the independent life on one hand and the stage fright, anxieties and yearnings on the other. The film shows an intimate section of the world of the stigmatized and gives us a glimpse into the enthusiastic work of the people from the association Novi paradoks, striving to make life easier for the people who are too often pushed to the margin of the society.