Dokudoc dokumentarna obzorja – Stanovanja za domoljubne

Filmska projekcija s pogovorom, namenjena stanovanjski problematiki, v sklopu cikla filmskih projekcij s pogovori Dokudoc dokumentarna obzorja

AGD Gustaf, Mitra in Zofijini ljubimci vas v ponedeljek, 23.8.2021, ob 21:00, v avditoriju Lutkovnega gledališča Maribor, vabijo na 

projekcij filma Pritisk (Push) Fredrik Gertten // Švedska, 2019, 92 min // angleščina, francoščina, italijanščina, korejščina, nemščina, španščina s slovenskimi podnapisi.

Pronicljiv uvid v mehanizme globalne stanovanjske krize odgovarja na vprašanje, zakaj si kar naenkrat ne moremo več privoščiti življenja v lastnem mestu, kdo našim skupnostim krade dušo in kaj lahko storimo, da si mesto priborimo nazaj.

Na začetku filma lastnik kavarne v Torontu pove: najhujša stvar, ki lahko doleti tvojo sosesko, je odprtje trgovine z vintage oblačili. Kmalu bodo sledili trendovske restavracije in bari – in ne bo trajalo dolgo, ko bodo ulice preplavili turisti. Vsako drugo stanovanje bo na Airbnbju, in še preden se boš zavedel, bo tvoja soseska podlegla gentrifikaciji. Saskia Sassen pa nemudoma doda: ko bi šlo le za gentrifikacijo …

Stanovanje je za večino izmed nas prostor, ki ga skušamo spremeniti v dom. Investicijske družbe pa v nepremičnini vidijo priložnost za dober – in hiter – zaslužek. Strokovnjaki to imenujejo “financializacija” stanovanjskega trga. A med stanovanjem kot tržnim blagom in zlatom kot tržnim blagom je velika razlika. “Zlato ni človekova pravica, medtem ko stanovanje je,” pravi Leilani Farha, poročevalka Združenih narodov za pravico do ustreznega bivališča.

Investitorjev ne zanimajo ljudje, ki prebivajo v njihovih močno precenjenih stanovanjih, še manj pa se zmenijo za vplive svojih investicij na urbano okolje. Njihova glavna (ali pa edina) skrb je tržna vrednost nepremičnine. Ti anonimni lastniki stanovanj, ki najpogosteje ostajajo prazna, naglo spreminjajo naša mesta v kraje, kjer ni mogoče živeti.

Ogled filma je brezplačen, vstopnice so na voljo na tukaj.

Več na: https://letnikinominoriti.lg-mb.si/dogodki/pritisk/

Napovednik filma:

 

AGD Gustaf, Mitra in Zofijini ljubimci z zainteresiranimi organizacijami vnovič predstavljajo cikel filmskih projekcij s pogovori Dokudoc dokumentarna obzorja, v okviru katerega si v poletnih dveh mesecih vsak ponedeljek lahko ogledate dokumentarni film ali dva ter prisluhnete ustvarjalcem in drugim razpravljalcem. S programom spodbujamo kritični premislek o aktualnih filozofskih, družbenih, političnih, okoljskih, kulturnih in drugih vprašanjih, ki jih odpira slovenska in tuja dokumentarna produkcija in si jih morda zastavljamo tudi vsak zase, zato da lahko o njih skupaj razpravljamo.

Cikel Dokudoc dokumentarna obzorja (poletje 2021) – vsak ponedeljek ob 19. uri, Dvorana Gustaf:

 

 1. Rasizem za nikogar (24. 5. 2021 – spletni dogodek)
 2. Empatija za čuteče (12. 7. 2021)
 3. Okolje za čuječe (19. 7. 2021)
 4. Stanovanja za domoljubne (26. 7. 2021)
 5. Pravice za vse (2. 8. 2021)
 6. Družba brez potrošništva (9. 8. 2021)
 7. Glasba za razmišljujoče (16. 8. 2021)
 8. Filozofija za otroke (23. 8. 2021)
 9. Protesti za aktivne (30. 8. 2021)
 10. Dejstva za resnicoljubne (6. 9. 2021)
 11. Rasizem za nikogar (13. 9. 2021)

Mednarodni festival dokumentarnega filma Dokudoc: od 13. do 19. septembra 2021 v Lutkovnem gledališču Maribor in na spletu.

Napotila:

http://www.dokudoc.si

http://www.gustaf.si

http://zofijini.net

Pritisk (2019): Uvod v film, Fredrik Gertten in Leilani Farha