VSEBINA
trajanje: 48 min

Vzpon mesta je dokumentarni projekt, ki na osnovi 8 mm filmskega gradiva poskuša poustvariti zgodovino mesta Maribor.
Za zgodovinski okvir so si avtorji vzeli obdobje po drugi svetovni vojni, ko se je mesto po desetletjih regresije pričelo ponovno vzpenjati. Nebrzdana industrializacija je s seboj nosila tako socialne, kot migracijske in ostale spremembe. Mesto po dolgih letih zadiha s polnimi pljuči in do propada v letu 1991 velja za nekaj najbolj bleščečega, kar je bilo mogoče ustvariti pod socialističnim družbenim sistemom.
Zgodba o vzponu mesta časovno sovpada z zgodbo o vzponu amaterske filmske produkcije v mestu. 8 mm format je bil ne le vznemirljiv za filmske zanesenjake, temveč v mestu, s premnogimi krožki na osnovnih šolah, tudi vzpodbujan od države. 8 mm je bil format generacije in je filmsko opismenil široke ljudske množice. S prihodom videa je format zamrl, a na srečo je medij obstojen proti zobu časa in ga je s sodobnimi tehnikami digitalizacije mogoče ponovno uporabiti.

 

O AVTORJU

Marko je Radmilovič  je avtor z 25 letnim stažem v avdio vizualnih medijih.
Leta 1985 prične sodelovati z Radiom Slovenija kjer ustvari nekaj sto radijskih dokumentarnih oddaj, ter drugih radijskih prispevkov. Neprekinjeno že 12 let, ustvarja satirično radijsko oddajo Zapisi iz močvirja na Valu 202.
S Televizijo Slovenija prične sodelovati leta 1992 sprva kot scenarist, kasneje pa kot režiser. Vse do danes se podpiše pod režijo preko 100 dokumentarnih filmov.
Leta 2003 po lastnem scenariju debitira s celovečrnim igranim TV prvencem »Gangl«.
Marko je tudi avtor več lutkovnih in gledaliških predstav za otroke.

 

FILMSKA EKIPA
scenarij, režija in montaža: Marko Radmilovič
direktor fotografije: Jurij Pervanje
avtorska glasba: Danilo Ženko
grafična oprema: Peter Hanzl
izvršni producent: Samo Radmilovič
produkcija: Kino Svečina d.o.o., 2012