VSEBINA

trajanje filma: 90 min.

Lansko leto smo praznovali 20. obletnico osamosvojitve Slovenije in prav je, da se spomnimo dogodkov nekaj dnevne vojne v Pomurju. Od slovenskih mest je Gornja Radgona med osamosvojitveno vojno utrpela največ materialne škode. Murska Sobota je bila po 2. svetovni vojni prvo iz zraka raketirano mesto v Evropi.
Mnogo je tistih, ki so ogromno žrtvovali za samostojnost, pa niso bili nikjer javno omenjeni in pohvaljeni. Film, v katerem želimo to krivico popraviti, je verodostojni opis in prikaz dogajanja v desetdnevni osamosvojitveni vojni na območju Prekmurja in Prlekije.
Z doslej še neobjavljenimi arhivskimi video posnetki in fotografijami, ki so nam jih odstopili domačini ter prostovoljci v osamosvojitveni vojni pa tudi s ključnimi izjavami akterjev dogajanja v desetih dneh vojne za Slovenijo v Pomurju, je dokumentarni film zapolnil vrzel v ne še tako minuli zgodovini, ki je bila namenoma umaknjena pozabi.

 

O AVTORJIH

Brigita Bavčar
Diplomirala leta 1975 na temo televizijskega intervjuja z režiserjem Francetom Štiglicem v Kulturnih diagonalah na RTVS. Njena prva zaposlitev je bila pri Delu v Ljubljani in za tem v dopisništvu Dela v Murski Soboti. Več kot deset let je bila urednica Kulturnih obzorij lokalnega tednika Vestnika in radijskih oddaj o kulturi na tedanjem radiu Murska Sobota, ter odg. urednica lokalnega tv programa.
Na ustvarjalnem področju se je preizkusila s Skicami za portret Miška Kranjca, ki je bil ob stoti obletnici rojstva velikega pisatelja malega prekmurskega človeka predvajan na nacionalni televiziji. Poplačan pa je bil tudi njen trud in vztrajanje pri pripravi političnega dokumentarca Uboj Josipa Benka, ki ga je RTVS predvajala kot dokumentarec meseca.

 

Štefan Celec

Dokumentarni filmi:
Iskanje narodnostnih korenin
Spomini na prekmurske Jude
Apače – Abstall nekoč in danes
Čez ocean v Transmurano
Portret Frana Miklošiča
Prekmurje na prepihu
Prehojena pot-zgodovina protestantizma v Prekmurju
Sorotijme – stičišča
Nouvi zakon Števana Kuzmiča
Podoba in slike Ludvika Vrečiča
Radgona 1991-osamosvojitvena vojna v Pomurju
Onkraj Mure, onkraj oceana
Prekmurski arhivi v Argentini

Nagrade:
– Med filovskimi lončarji – najboljša reportaža v kategoriji »Oddaja po prosti izbiri« na 1. televizijskem festivalu v Medijskih toplicah 1999,
– Zlato penkalo 2005 in 2007 za najboljša turistična filma o Hrvaški izdelana v letih 2004 in 2006 Sloveniji.

Priznanja:
Občinsko priznanje ob kulturnem prazniku 2007 za uspešno delo na področju kulture za dosežke na področju filmskega ustvarjanja.

 

FILMSKA EKIPA

režija: Brigita Bavčar, Štefan Celec
scenarij: Eva Celec
direktor fotografije: Jože Glažar
montaža in postprodukcija: MPN studio, multimedijska produkcija, Murska Sobota
lektor in moderator: Dušan Tomažič
organizacija snemanja: Štefan Celec
fotografije: Boris Jaušovec, Jože Pojbič, Nataša Juhnov
produkcijska hiša: Sončnica, Zavod za promocijo kulturnih, izobraževalnih in informativnih dejavnosti, 2012