Napoved: Premiera / December 2012

 

VSEBINA

Kako je mesto s svojimi prostori, nepomembnimi skritimi kotički in monumentalnimi mestnimi zgradbami vplivalo na mladega človeka, ki je pozneje postal pisatelj? Kako so naključni življenjski dogodki vplivali na nastanek Jančarjevih knjižnih del? Kako mesto sploh lahko zaznamuje človekovo ali pisateljevo usodo, ali usodo obeh, ali usodo nobenega izmed njiju? Kako se realnost preplete z domišljijo in kako zgodovina postane prihodnost? V kolikšni meri je umetnik ogledalo
mesta, mesto ogledalo umetnika in ali je vse skupaj sploh pomembno? O vsem tem se bo spraševal in hkrati na vprašanja odgovarjal dokumentarni film o Dragu Jančarju. Kamera bo pisatelju sledila po ulicah in prizoriščih Evropske prestolnice kulture in ga lovila v trenutkih pogovorov s prijatelji in gosti mesta, kot sta na primer Claudio Magris in Karl-Markus Gauss. Film bo predvsem pustil spregovoriti literaturi, ki na svojstven način reflektira mesto in njegovo zgodovino, in se sprehodil med literarnimi postajami – ambientalnimi svetlobnimi napisi naslovov njegovih del, ki v letu Evropske prestolnice kulture zaznamujejo posamezne dele mesta. V film bodo vključeni tudi prizori, v katerih bo Jančar gledalce popeljal skozi tiste dele Maribora, ki zasedajo posebno mesto v njegovi osebni zgodovini.

 

O AVTORICI

Maja Weiss

Filmsko in televizijsko režijo je diplomirala na AGRFT v Ljubljani. Njen celovečerni prvenec Varuh meje (2002) je prejel številne mednarodne nagrade, vključno z nagrado na berlinskem filmskem festivalu za najbolj inovativen evropski film in nominacijo Evropske filmske akademije za najboljši prvenec.
Celovečerni igrani film Instalacija ljubezni 2007 posebna nagrada žirije na festivalu v Trstu 2007, televizijski film Skriti spomin Angele Vode nominacija za najboljši TV film na Prix Europa v Berlinu 2009.
Dokumentarec Cesta bratstva in enotnosti je bila nominiran za glavno nagrado na IDFI v Amsterdamu 1999.
Njena filmografija vključuje okrog štirideset filmov različnih dolžni in žanrov,
za svoje dosedanjo delo pa je prejela 35 mednarodnih in domačih nagrad.Filmi so bili prikazani na zdf, 3 sat, wdr, sfb, arte, chanel +, danski tv, španski in slovenski tv. In na več kot 100 filmskih festivalih po vseh celinah. S Tomom Križnarjem je sodelovala pri dokumentarcih Nuba, čisti ljudje, Dar Fur-vojna za vodo in Oči in ušesa boga-videonadzor Sudana. Fant pobratim smrti 2 je njen zadnji dokumentarec.
Od 1998 sodeluje v tandemu s sestro producentko Ido Weiss, s katero sta ustanovili Bela film. Je članica Evropske filmske akademije.

 

FILMSKA EKIPA
režiserka: Maja Weiss
scenaristki: Mateja Jančar, Maja Weiss
direktor fotografije: Bojan Kastelic
montažer: Peter Braatz
skladatelj glasbe: Chris Eckman
produkcija: Senca Studio
www.senca-studio.si