foto: Marko Kumer Murč

 
 
 
 
 
2013, 28′
  
 
VSEBINA

Vsakega ‘tipičnega’ Slovenca naj bi pregovorno zanimalo, kako izgleda sosedov vrtiček in kaj vse na njem uspeva. Tako je tudi nas, trojico video ekipe Življenja na dotik (programskega sklopa Evropske prestolnice kulture MARIBOR2012), zanimalo kako s prestolnico kulture dihajo na Iberskem polotoku. V mestecu, kjer se je rodila Portugalska, v Guimarãesu, smo zasledovali predvsem zgodbe povezane z nekaj temami, ki so zaznamovale našo rubriko Perspektive in refleksije, želeli smo preveriti ali držijo stereotipi, ki jih imamo o Portugalcih in dregnili ob nekaj najbolj očitnih nenavadnosti. Večina ostalih zanimivosti pa se je v ‘drugi’ prestolnici kulture ponujala kar sama. Tako smo zarezali v pet tematik: strast, strah, kulturo, lenobo, čudaštvo, ki so nas tako ali drugače spremljale tudi v Mariboru. Ogled dokumentarca 5 rezin srca je nujen, saj je nenazadnje to tudi zgodba o naši Evropski prestolnici kulture in o Mariboru!

 
O AVTORJIH

Urban Zorko (rojen 1983 v Ljubljani) je z zgodbami povezan na več načinov: kot filmski in literarni publicist ter novinar, pa tudi kot scenarist in filmar. Avtor nekaj krajših filmov in številnih televizijskih oddaj je bil leta 2012 član filmske ekipe Maribora 2012, kjer sta med drugimi nastala tudi kratka dokumentarca Kurent (v sodelovanju z Markom Kumrom Murčem) in Pet rezin srca (sodelovanje z Nino Cijan). V prvi polovici leta 2013 z Markom Kumrom zaključuje enourni dokumentarni film Zelena utopija (o nastanku alternativne družbe na urbanih vrtovih).

Nina Cijan (1985) je zaključila študij primerjalne kniževnosti in sociologije kulture na ljubljanski Filozofski fakulteti. Po diplomi je odšla v London na podiplomski študij Medijev in komuniciranja na londonsko Goldsmiths University. V času svojega študija je sodelovala pri različnih gledaliških skupinah: Slovensko narodno gledališče Nova Gorica, Šentjakobsko gledališe Ljubljana, Senzorialno gledališče Senzorium. Poleg tega je nekaj let delala na RTV SLO, v uredništvu kulturnih oddaj. Pripravljala je razne video vsebine, med drugim bila tudi voditeljica in redaktorica kulturno izobraževalne oddaje Minute za jezik. V zadnjem letu je delala kot novinarka, videastka in urednica video vsebin multimedijskega spletnega portala Življenje na dotik v sklopu Evropske prestolnice kulture MARIBOR2012. Tisti dnevi v letu – 20. let festivala Lent je njen prvi dokumentarni film.

 
 
KOLOFON / FILMSKI USTVARJALCI
Scenarij in režija: Nina Cijan in Urban Zorko 
Snemalec in avtor fotografij: Marko Kumer Murč
Barvne korekcije: Marko Šalamun
Producent: Društvo Smehomat in Evropska prestolnica kulture MARIBOR2012