Nori dnevi

dokumentarni film, 75 min, 2018, Slovenija
Petra Pan film
Režija: Damian Nenadić
Spletna stran
Sodni stolp, petek, 31.8.2018, ob 18.00 uri

Maja in Mladen trpita zaradi različnih duševnih stisk. Ne štejeta se za duševno bolne, vendar duševno raznolike. Po več letih zdravljenja pod strogim zdravniškim nadzorom in številnih tablet, se odločita za drugačen pristop k zdravljenju svoje duševne stiske. Borita se ne samo proti očitni diskriminaciji, temveč se odločita spregovoriti o svojih čustvenih težavah – in to storita neposredno v kamero. Z jemanjem 15 tablet na dan, ki jima jih predpisujejo njihovi zdravniki, je to edina medicinsko zdravljenje, ki ga prejmeta. Težko je pričakovati, da se jima bo duševno zdravje kadarkoli izboljšalo. Namesto terapevtske pogovora s psihiatrom, pričneta odkrito govoriti v kamero, delita svoja najgloblja čustva in strahove ter pokažeta, kako zdravstveni sistem deluje do uporabnikov.

Ne nazadnje, Maja in Mladen si želita zgolj počutiti se kot normalna, sprejeta in izpolnjena človeška bitja. Maja želi postati Mike – močan in brezkompromisen moški v plavalnih hlačah Speedo in Mladen želi najti žensko svojega življenja in se osvoboditi vpliva duhovnika in konservativne družine.

“Nori dnevi” je kombinacija opazovalnega dokumentarca in participativnega snemanja, ki bo zajel globino tistega, kar je človeku najpomembnejše – občutek varnosti.