Korak bliže

 

dokumentarni film, 25 min, 2020, Slovenija
RTV Slovenija, EBU
Režija: Jernej Kastelec
Vetrinjski dvor, sobota, 5.9.2020, ob 19.30 uri

 

Danes 6-članska kurdska družina Hasan Khalil je pred osmimi leti zaradi vojne zapustila rodni kraj na severu Sirije. Imeli so lepo življenje. Romat je bila vzgojiteljica, mož Ismail krojač.
Ko je prišla vojna, sta reševala življenja. S hčerko in sinom sta za sabo pustila vse – družino, hišo, prijatelje … 8 let so bili na poti v neznano: Irak – Turčija – Grčija. Na poti sta se rodila še dva otroka. Eden v grškem begunskem taborišču kjer so v šotoru životarili še leto in pol. Zdaj živijo v Sloveniji kjer življenje postavljajo na novo.
Iz centra so se preselili v vas na robu mesta. Hiša sicer leži ob ravni prometni cesti a je prostorna, z velikim ograjenim dvoriščem kjer se otroci lahko varno igrajo. Po isto streho živita še dve sirski družini z veliko otroki. Kljub različnim koreninam (dve družini sta kurdski, ena arabska) se odlično razumejo – druži jih skupna travma preteklosti. Pomagajo si med sabo, otrok je veliko in na dvorišču je vedno živahno. Sirska druščina za ograjo sicer odprto in pozitivno sprejema slovensko kulturo a večje potrebe po stikih s sosedi ni, slovenska okolica pa je že po naravi do tujcev zadržana.
Starejša dva pridno hodita v šolo, mlajša dva v vrtec. Otroci tekoče govorijo slovensko. V želji po samostojnosti se tudi starša učita novega jezika. Romat odlično kuha in je zelo komunikativna. Zdi se, da integracija ne bi smela biti problem … a vojna ter življenje na begu pušča posledice – kljub dobri volji in odločenosti, da obračajo nov list v življenju, sta strah in negotovost postala del njihovega vsakdana, družina pa edino zaupanja vredno zatočišče. Romat se boji konca poletja in prvega šolskega dne za malega Hasana – kako se bo vklopil? Hasan ni imel otroštva, kot ostali otroci in ni razvil socialnih veščin. Bodo novi sošolci razumeli njegovo drugačnost? Ga bodo sprejeli?
Integracija zahteva sodelovanje z lokalnim okoljem. Zahteva obojestransko sprejemanje. Večjih zadržkov oz. predsodkov med sosedi in novimi prišleki sicer ni, vendar ne eni ne drugi ne kažejo potrebe po bližnjem srečanju. Stopiti iz varnega zavetja ožjega socialnega kroga in naredit korak k novim poznanstvom – to je izziv za nove sosede, tako na eni kot drugi strani ograje!
Jim bo uspelo vzpostavit stik in razvit medsoseske odnose?