KOLO – PESEM ZA MATIJO JAMO
Amir Muratović / RTV Slovenija / 2014 / 64 min 
SODNI STOLP / sobota / 30.8. 2014 / 13:00

Soesja Citroen je uveljavljena jazz pevka, ki že od najstniških let nastopa na Nizozemskem in po svetu. Kadar obišče Slovenijo, išče sledi svojega deda, priznanega slikarja Matije Jame. Ko je Jama študiral pri Antonu Ažbetu v Münchnu, je spoznal Louise van Raders, Nizozemko iz premožne družine. Ker je Louise prejemala rento, sta se mlada slikarja lahko selila iz kraja v kraj in iskala krajine, polne svetlobe, ki so bile zanju izziv za slikanje. Rodili so se jima trije otroci: najstarejši, sin Matija, je trinajstleten umrl za meningitisom in to je družino razklalo. Jama se je vrnil v Slovenijo. Veliko časa je preživel v naravi in slikal. Hči Madeleine je živela v Ljubljani, delala je kot logopedinja in umrla leta 1973. Njeno stanovanje na Poti na Grad je podedovala sestra Agnes Jama, skladateljica in pianistka. Ob njeni hčerki Soesji v filmu sodeluje tudi sin Hans Citroen, arhitekt in filmar. Z nizozemsko pevko slovenskih korenin spoznamo svobodomiselno družino, ki je predana umetnosti.

AVTORJI


Amir Muratović

(Sarajevo, 1966) je študiral filmsko in televizijsko režijo na AGRFT ter na Fakulteti za arhitekturo. V eksperimentalnih filmih z združevanjem digitalnih fotografij raziskuje preplet animiranega in dokumentarnega. Je avtor filmske monografije Sladka strast periferije / Enciklopedija Ivice Matića. Kot režiser, scenarist in montažer podpisuje številne dokumentarne filme za Televizijo Slovenija, pomembnejši med njimi so Majoš, Fabiani : Plečnik, Kruhovo leto, Druga generacija, Triglav, Tranzicijski Don Kihot, Đuro in Utrinki iz snemajna.

KOLOFON


Scenarist, režiser in montažer: Amir Muratović
Direktor fotografije in snemalec: Marko Kočevar, Z. F. S.
Zvokovni mojster: Frane Povirk
Mojster zvokovne obdelave: Robert Sršen
Avtorji glasbe: Soesja Citroen, Agnes Jama, The Bellbines
Dokumentarni program
Urednik: Peter Povh
Producent: Jaka Hemler
Odgovorni urednik kulturnih in umetniških programov: Andraž Pöschl

SYNOPSIS


Soesja Citroen is a renowned jazz singer who has been appearing in the Netherlands and around the world since she was a teenager. Whenever she visits Slovenia she also searches for traces of her grandfather, the acknowledged painter Matija Jama.While studying with Anton Ažbe in Munich, Matija Jama met Louise van Raders, a Dutch girl from a well-to-do family. Since Louise lived on her private income, the two young painters were free to devote their attention exclusively to painting. They kept moving from one place to the other, looking for landscapes filled with light that challenged their painting skills. At the outbreak of World War I they bought a villa in The Hague, turned it into a boarding house that they managed beside selling their paintings.They had three children: Matija, the eldest, died of meningitis when he was thirteen, and his death ripped the family apart. Matija Jama returned to Slovenia. He spent a great deal of his time outdoors, painting. Their daughter Madeleine used to live in Ljubljana, practising logopedics, and she died in 1973. Her apartment in Castle Street was inherited by her sister Agnes Jama, pianist and composer. Beside her daughter Soesja the film also presents Agnes’s son Hans Citroen, architect and film author. By acquainting ourselves with the Dutch singer of Slovene background we also come to know a freethinking family dedicated to art.