Dokudoc dokumentarna obzorja – Okolje za čuječe 

 

Filmska projekcija s pogovorom, posvečena pravicam do čistega okolja, v sklopu cikla filmskih projekcij s pogovori Dokudoc dokumentarna obzorja. 

AGD Gustaf, Mitra in Zofijini ljubimci vas v ponedeljek, 19. 7. 2021, ob 19. uri, vabimo v Dvorano Gustaf (KC Pekarna, Maribor) na vege večerjo in filmsko projekcijo dokumentarnih filmov Strupi, režiserja Maka Sajka in Dar Fur – vojna za vodo, režiserjev Toma Križnarja in Maje Weiss. Dogodek predstavlja drugi večer v filmskih projekcij s pogovori Dokudoc dokumentarna obzorja, ki bo ob tej priložnosti posvečen pravici do čistega okolja ter predvsem dostopa do vode. 

Program:

 • ob 19. uri

Vege večerja za vse. Večerjo bo pripravila Betina Habjanič, borka za pravice živali. 

 • ob 20. 30 uri

projekcija kratkega dokumentarnega filma STRUPI (Jugoslavija, 1964, 14 min), režija Mako Sajko

Strupi so eden pomembnejših dokumentarnih filmov Jugoslavije na temo okolja. Industrializacija s svojim razvojem škodljivo vpliva na naravno okolje. Film je opozorilo na stalno nevarnost raznih odpadnih snovi, s katerimi industrija onesnažuje zrak in reke. Strupi prikazujejo industrializacijo Jugoslavije v povojnem obdobju, spremembe reke zaradi onesnaževanja Save ter izpustov tovarn v naravi. Mako Sajko je legenda dokumentarnega filma, leta 2009 je prejel Badjurovo nagrado za življenjsko delo, ki mu jo je podelilo Društvo slovenskih filmskih ustvarjalcev, leta 2013 pa plakato dokumentarno ime za pridonos k slovenskemu filmu, ki mu jo je podelil festival Dokudoc.

 • ob 21.00

projekcija dokumentarnega filma Dar Fur – Vojna za vodo (Slovenija, 2006, 89 min, podnapisi, slovenščina, zaghava, fur, angleščina, arabščina / 14+), režija Tomo Križnar, Maja Weiss

Dar Fur – Vojna za vodo je celovečerni dokumentarni film o misiji neodvisnega publicista in znanega aktivista Toma Križnarja, ki ga je februarja 2006 tedanji slovenski predsednik dr. Janez Drnovšek poslal med upornike v Darfur z nalogo, da preveri, kaj se v resnici dogaja. Križnar naj bi upornikom v prepovedanih področjih zahodne sudanske province predstavil mirovni predlog in raziskal, kam bi bilo najbolj smotrno posredovati pomoč, ki so jo v največji humanitarni akciji na predsednikov poziv medtem zbirali v Sloveniji. A sudanski diktator, general Omar Hassan al Bashir, ki je prevzel oblast s pomočjo islamskih skrajnežev v državnem udaru leta 1979, se kljub poznanstvu z dr. Janezom Drnovškom iz časov, ko je kot nekdanji predsednik Jugoslavije vodil Gibanje neuvrščenih, ni odzval, kot je bilo pričakovano. Posneti humanitarne razmere na svetovnim medijem nedostopnih področjih ostane edini smisel misije. Uporniški komandanti kot tudi civilno prebivalstvo v intervjujih pričajo, da vojaki Afriške unije, ki imajo v Darfurju mandat za poročanje o kršitvah premirja – ne pa tudi za zaščito prebivalstva – s sudansko vlado dejansko sodelujejo v genocidu. Križnar odkriva neko drugo resnico o Darfurju, o kateri velike svetovne medijske hiše ne poročajo.

Za vojno v Darfurju ni odgovoren le upor domorodnih afriških plemen proti marginalizaciji sudanskih arabskih oblasti iz doline Severnega Nila. Prvi spopadi med plemeni so se začeli zaradi posledic klimatskih sprememb, za katere smo odgovorni tudi mi v industrijsko najbolj razvitih deželah. To je prvi film o Darfurju, ki omogoča vpogled v mentaliteto darfurskih upornikov, beguncev in tistih, ki ostajajo.

AGD Gustaf, Mitra in Zofijini ljubimci z zainteresiranimi organizacijami vnovič predstavljajo cikel filmskih projekcij s pogovori Dokudoc dokumentarna obzorja, v okviru katerega si v poletnih dveh mesecih vsak ponedeljek lahko ogledate dokumentarni film ali dva ter prisluhnete ustvarjalcem in drugim razpravljalcem. S programom želimo spodbuditi kritični premislek o aktualnih filozofskih, družbenih, političnih, okoljskih, kulturnih in drugih vprašanjih, ki jih odpira slovenska in tuja dokumentarna produkcija in si jih morda zastavljamo tudi vsak zase, zato da lahko o njih skupaj razpravljamo.

Cikel Dokudoc dokumentarna obzorja (poletje 2021) – vsak ponedeljek ob 19. uri, Dvorana Gustaf:

 1. Rasizem za nikogar (24. 5. 2021 – spletni dogodek)
 2. Empatija za čuteče (12. 7. 2021)
 3. Okolje za čuječe (19. 7. 2021)
 4. Stanovanja za domoljubne (26. 7. 2021)
 5. Pravice za vse (2. 8. 2021)
 6. Družba brez potrošništva (9. 8. 2021)
 7. Glasba za razmišljujoče (16. 8. 2021)
 8. Filozofija za otroke (23. 8. 2021)
 9. Protesti za aktivne (30. 8. 2021)
 10. Dejstva za resnicoljubne (6. 9. 2021)
 11. Rasizem za nikogar (13. 9. 2021)

Mednarodni festival dokumentarnega filma Dokudoc: od 13. do 19. septembra 2021 v Lutkovnem gledališču Maribor.

 

Napotila:

http://www.dokudoc.si

http://www.gustaf.si

http://zofijini.net

———————-

Delovanje Društva AGD Gustaf podpira: Mestna občina Maribor

Delovanje Društva za razvoj avdiovizualne kulture in medkulturnega dialoga Mitra podpirajo:

Mestna občina Maribor, Slovenski filmski center